Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Nisan 2024
Bilgiyum
Anasayfa » Anne Çocuk » Demir eksikliği bebeklerde zeka geriliğine sebep oluyor

Demir eksikliği bebeklerde zeka geriliğine sebep oluyor

Demir eksikliği bebeklerde zeka geriliğine sebep oluyor

DEMİR EKSİKLİĞİ BEBEKLERDE ZEKA GERİLİĞİNE SEBEP OLUR!

İnsan hayatında en yüksek demir ihtiyacı 6 ay -2 yaş arasındadır. Bu nedenle ek gıdaların içindeki demirin biyoyararlılığının çok yüksek olması gerekir.

Günümüz avcı-toplayıcı gruplarında insanlar yavrularına çiğnenmiş et verdiklerinden demir eksikliği ve anemisi oluşmamaktadır (12). Doğal beslenen diğer memeli hayvanlarda da demir eksikliği gelişmemektedir.

En iyi demir kaynağı kırmızı etlerdir. Et hem kaliteli bir protein, hem de çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Merada beslenen hayvan etlerinin biyolojik değerinin üstün olduğu unutulmamalıdır. Et süt çocuklarına önce kıyma, daha sonra da didiklenmiş şekilde sebze çorbalarına eklenir; çocuğun yaşı ilerledikçe köfte şeklinde verilir.

Bazı ailelerin bütçesi yeteri kadar et almaya elverişli olmayabilir. Bu gibi durumlarda nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagillerin (C vitamini içeren gıdalar ile birlikte tüketildiğinde) iyi bir demir kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Baklagillerin protein değerleri et proteinlerine oldukça yakındır. Üzüm pekmezi sanıldığı kadar iyi bir demir kaynağı değildir.

*** Demir Eksikliğinin Önlenmesi

Her bebeğin kendi annesinin sütünü içmesi sağlanmalıdır.
İnek sütünün içindeki demir hem düşüktür hem de iyi emilmemektedir. Bu nedenle inek sütü içen bebeklere kan damlası verilmesi uygundur.
Ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarında, inek sütü yerine yeterli demir içeren devam mamalarının kullanılabilir.
Demir emilimini bozacaklarından tahıl ve undan yapılmış gıdaların tüketiminin azaltılması gerekir.
Eğer bebe bisküvileri verilecekse (biz önermiyoruz) demir katkılı olanların seçilmesi uygun olacaktır.
Ekmek tüketiminin de azaltılması gerekir. Ama yenilecekse bu kesinlikle beyaz ekmek (şehir ekmeği) değil köy ekmeği olmamalıdır. Bunu başlıca nedenleri beyaz ekmeğin kan şekerini hızla yükseltmesi ve vitamin ve çinko, demir gibi minerallerden çok fakir olmasıdır. Çünkü vitamin ve mineraller buğdayın kepeğinde bulunmaktad
Sebze ve meyvelerin taze ve C vitamini kaybı asgariye indirecek şekilde tüketilmesi; et fiyatlarının düşürülmesi ve tüketiminin arttırılması için hayvancılığın geliştirilmesi sağlanmalıdır.

Sağlık Bakanlığı’nın demir eksikliğini önleme projesinde 4-6. aydan sonra en az iki yaşına kadar bebeklere 1 mg/kg/gün demir verilmektedir.
Prof. Ahmet Aydın

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz